Karamel


Karamel is een zoete smaakmaker die wordt gebruikt in veel zoetwaren. Het wordt gemaakt door suiker te verhitten, die daardoor bruin wordt en een andere, door velen als aangenaam ervaren smaak verkrijgt. Dit proces wordt karamelliseren of karamellisatie genoemd.

 

Karamel wordt gemaakt door de suiker in een pan met dikke bodem langzaam te verhitten tot 170 °C. Als de suiker smelt en deze temperatuur benadert, breken de moleculen in verschillende componenten uiteen. Er ontstaat een bruine kleur, de karamel gaat iets bruisen en het gaat ook anders ruiken.

 

De basisstof suiker heeft geen geur. Op het juiste moment moet de karamel uit de pan gegoten worden op een koud, ingevet oppervlak. De karamel wordt dan snel helemaal hard. Als te lang wordt doorgegaan met verhitten verkoolt de karamel volledig en ontstaat een moeilijk uit de pan te verwijderen zwarte laag. 

Smaakmaker

Karamel wordt gebruikt als smaakmaker in snoep en dranken zoals Coca Cola. Ook wordt het gebruikt in de meeste oude jenevers.

 

Onder karamel wordt ook een zacht snoepje verstaan, dat wordt verkregen door eventueel gecondenseerde melk en suiker samen in te dikken en lichtbruin te kleuren, zoals de bekende toffee. In de traditionele Franse keuken wordt karamel ook gebruikt om bouillons te kleuren, bijvoorbeeld in heldere ossenstaartstaartsoep.

 

Een gebrande variant van karamel is bekend als het product Buisman en wordt gebruikt als koffiearoma. Karamelpasta voor op brood is onder de naam Beobogeen verkrijgbaar.

 

Echter hebben wij gekozen voor het mooie ambachtelijke product van CaramelZ. Gemaakt door Constan met veel passie. Deze CaramelZ zijn zacht en bruikbaar voor vele doeleinden. Op vis, taart en brood. CaramelZ is hartstikke veelzijdig. Probeer onze brietaart, zoete zalm of karamel-muffins. Inspiratie nodig voor in de keuken?