Fudge & Nougat


British and Handmade?

Ons assortiment fijne zoetwaren wordt geproduceerd bij een gespecialiseerd familiebedrijf in West Yorkshire, Engeland. In de bakkerij wordt nog op ambachtelijke wijze en volgens aloude recepten gewerkt. Zij streven er naar om uiteindelijk enkel natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Daar slagen ze, op een enkele uitzondering na, steeds beter in. Ze zorgen ervoor dat alle klassieke smaken in het assortiment blijven behouden. Tegelijkertijd voegen we daar met regelmaat ook meer moderne smaakbelevingen aan toe.

 

Nougat

 

Noga of nougat is een lekkernij. De vernederlandste naam noga komt van het Franse woord nougat. Dit woord komt uit het middeleeuws Latijnse nucatus (met noten), een afleiding van nux (noot) zoals ducatus (leiderschap) van dux (leider).

Er staan verschillende recepten om nougat te maken, al is nougat niet eenvoudig zelf te maken. Door de hoge kooktemperatuur van de suikers en honing voor het bereiden is ervaring in de keuken vereist.

De ingrediënten van noga zijn: 

honing, suiker en glucosestroop, stijfgeklopte eiwitten en geroosterde noten,  amandelen, walnoten, hazelnoten of pistachenoten en/of gekonfijte of gedroogde vruchten.

De eiwitten worden stijf geklopt met wat suiker. Honing, suiker en glucosestroop worden met wat water tot suikersiroop gekookt. Deze kokende siroop wordt langzaam op het eiwitmengsel gegoten, terwijl het nog steeds gemixt wordt. Door de warmte van de suikersiroop stolt het eiwit en wordt het langzaam een taaie massa. Hier worden de noten en vruchten doorheen gemengd

 

 

Fudge

 

Fudge is snoep gemaakt van boter, suiker en melk of room. Dit wordt tot 116°C verhit, en met een garde opgeslagen tijdens het afkoelen, zodat een romige substantie ontstaat. Fudge wordt bij kamertemperatuur gegeten. De smaak komt in de buurt van de vulling van pralines, die op een vergelijkbare manier wordt geproduceerd.

Als visite op de koffie of thee krijgt, serveer daar dan eens een schaaltje Fudge en ander Engels banket bij. Met allerlei verschillende soorten verras je de gasten met een unieke smaakbeleving. En dat is bovendien een keer wat anders, dan het dat oerdegelijke koekje. Leg er een mesje bij zodat iedereen steeds een smal plakje kan afsnijden. De vraag wanneer men weer op bezoek mag komen, zal ongetwijfeld niet lang uitblijven.

 

 

Honeycomb

 

Honeycomb heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met een honingraat. Het wordt ook wel hokey pokey genoemd. Deze krokante en luchtige karamel met een lichte honingsmaak is heerlijk om puur te eten, of gedoopt in chocolade. Daarnaast is het perfect als topping op een taart, als garnering bij een dessert of gemengd door roomijs.

Houdbaarheid

 

Op moment van aankoop hebben alle producten nog een 'best before' datum van enkele maanden. Om de kwaliteit zo lang mogelijk te waarborgen, bewaart u de producten bij voorkeur in een afgesloten diepvries- of vershoudbakje. Dat zet u gewoon in de kamer- of keukenkast, liefst op kamertemperatuur, maar nooit kouder dan 10 graden. Dus beslist niet in de koelkast, dat veroorzaakt uitdroging! Direct zonlicht kan het product doen verkleuren, smelten en/of uitdrogen.