Likorette


Likorette geen Likeur, maar wel dezelfde smaak als een likeur, De afdronk is zachter. Likorettes zijn likeuren met een lager alcohol percentage, onder de 15%.

Likeur of Likorette, wat is het verschil?

 

Likeur

 

Likeur is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 22 procent alcohol bevat. Het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren kan oplopen tot 71%. Likeuren worden gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken zoals cocktails en longdrinks alsook in gebakjes.

Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15% en een minimaal suikergehalte van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte maximum limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent.

 

Likorette

 

Daarnaast zijn er nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen deze in supermarkten verkocht worden, terwijl likeuren alleen in een slijterij verkrijgbaar zijn. Heerlijk om gezellig mee te borrelen en op diverse manieren te drinken. Puur, als shotje, met een klontje ijs of in de mix met Cola, Ginger Ale, Tonic, etc. Een scheutje in de chocolademelk, koffie of thee is ook een echte aanrader.