Hooikoorts


Over hooikoorts

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Als je last van hooikoorts hebt, ben je allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze super kleine stuifmeel korreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo over vele kilometers Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem hierop.

De cellen van je afweersysteem produceren een stof, IgE, die de pollen tegenwerken. Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt, bijvoorbeeld na een steek van een insect, maken de bepaalde cellen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing voor ons. Op die plek in het lichaam is iets aan de hand. Deze histamine reactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histamine reactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor worden de slijmvliezen rood en zwellen op. Ook ontstaat er dan een overmatige slijmproductie. Dit is bij hooikoorts het geval. Pollen zijn onschadelijk voor ons.

 

Kenmerken van hooikoorts

  • Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen
  • Rode en gezwollen oogleden
  • Een loopneus, die overgaat in een verstopte neus
  • Niesbuien
  • Moe, koortsig gevoel
  • Benauwdheid
  • Soms hoesten en een pijnlijke keel

 

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Hoewel er soms scepsis is over het gebruik van honing, pollen en proppolis krijgen wij positieve reacties van klanten. Zij spreken over verlichting tot geen last. Het is niet zo dat je er helemaal van geneest, maar het maakt het leven wel stuk aangenamer. Zeker niet onbelangrijk, de genoemde Hooikoorts producten geven ook een hogere weerstand wat leidt tot versterking van het immuunsysteem.

Hooikoortsproducten

Door onze klant ervaring adviseren wij bij milde tot matige hooikoorts klachten het volgende:

 

  • Streekhoning 
  • Bijenpollen  
  • Propolis tinctuur

Hoe te gebruiken?

Elke dag een halve eetlepel streekhoning met een volle theelepel bijenpollen. Let op als u nog nooit bijenpollen gebruikt heb de eerste 6 dagen een paar korreltjes nemen en kijken of u niet allergisch reageert. Zo niet, dan kunt u het gebruik van bijenpollen verder opbouwen. De streekhoning en de pollen kunnen zo puur genomen worden of in de yoghurt of kwark of met een glas water.

 

De propolis tinctuur kunt u gebruiken met warm water of thee, 3 tot 5 druppels per keer, om de mond te spoelen, de keel te gorgelen en dan doorslikken. De aangedane slijmvliezen komen dan direct in contact met propolis tinctuur. De propolis tinctuur is zeker aan te raden. Gebruik de propolis tinctuur met warm water of thee, 2 tot 3 druppels per keer om de mond te spoelen, de keel te gorgelen en dan doorslikken. De aangedane slijmvliezen komen dan direct in contact met proppolis tinctuur