Stuifmeel


Stuifmeel of Bijenpollen

Stuifmeel, ook wel bijenpollen genoemd, is afkomstig van de mannelijke kiemcellen van de bloem. Bijen verzamelen stuifmeel omdat het deel uitmaakt van hun voeding Bij het verzamelen van stuifmeel  bestuiven de bijen gelijktijdig de planten en dragen ze zo bij aan hun onderhoud en voortplanting. Het verzamelde stuifmeel wordt door de bijen bevochtigd met nectar en tot bolletjes gevormd, die ze vervolgens in de stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten naar de bijenkast vervoeren. De kleur van de bijenpollen varieert van wit tot zelfs zwart. Dit is afhankelijk van de kleur van de bloemen.

Oogsten van stuifmeel door de imker

Stuifmeel wordt door imkers geoogst met een stuifmeelval. Dit is een traliewerk aan de ingang van de bijenkast waar de werksterbijen doorheen gaan. De openingen van dit traliewerk zijn net groot genoeg voor de bijen. De klompjes stuifmeel vallen van hun pootjes en worden opgevangen in een bakje. Het is belangrijk dat de imker slechts maximaal 30% van al het stuifmeel oogst, om het bijenvolk niet in gevaar te brengen.

Hoe innemen?

Voor een optimale benutting door het lichaam moeten pollen altijd op een nuchtere maag genomen worden. Het beste worden pollen opgenomen in het bloed wanneer je ze inneemt met yoghurt, karnemelk of in een smoothie. Beter is niet te kauwen op de pollen, omdat ze dan een erg bittere smaak afgeven. Heb je moeite met de intensieve, aparte smaak van stuifmeel kan je het ook met een beetje honing, yoghurt, kwark, of fruitsap innemen. 

Dosering

Twee koffielepels per dag, bij voorkeur ‘s ochtends. Bij een intensieve kuur van 2 tot 3 weken maximaal 3 koffielepels per dag U kunt het ook het hele jaar gebruiken voor weerstand en energie. Wel is het dan van belang, dat u iedere dag de bijenpollen inneemt. Anders heeft u geen voordeel  van deze pollen om u weerstand te verhogen.

 

 

 

Bijenpollen zijn Rijk aan eiwitten

Stuifmeel bevat onder andere 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in bijenpollen aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K! Bijenpollen worden gebruikt in alternatieve geneeskunde omdat het door zijn hoog gehalte aan koolhydraten een opmerkelijke bron van energie is voor de werkbijen. Ze halen dit stuifmeel uit bloemen en voeden zich ermee gedurende hun hele leven. De korrels bevatten vooral veel proteïnen, de bouwstenen van het menselijk lichaam, die onmisbaar zijn de opbouw en groei van spieren en botten. Stuifmeelkorrels kunnen tevens in de behandeling van hooikoorts voorzien, om op die manier een resistentie op tegen hooikoorts op te bouwen.

Stuifmeel als voedingssupplement 

Voor je stuifmeel inneemt is het belangrijk te weten dat je niet allergisch bent. Om dit na te gaan kan je de eerste dag  slechts 30mg gebruiken, de tweede dag 50mg. Indien geen negatieve reacties optreden kan de volgende dagen de dosering verhoogd worden, van een theelepel tot een eetlepel ongeveer 10g. Kinderen hebben voldoende aan een halve lepel stuifmeel. Indien je twijfelt over allergieën kan je best eens langsgaan bij de huisarts. Bij baby’s jonger dan 12 maand is het af te raden om bijenproducten te geven. Ook mensen met een te hoge bloeddruk kunnen  beter geen pollen gebruiken. Tot slot kunnen zwangere vrouwen eerst hun arts raadplegen alvorens eender welke vorm van voedingssupplementen te nemen.