Zwarte Thee


Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Zwarte thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de Camellia Sinensis. En is de meest bekende en gedronken theesoort ter wereld. Het is vooral populair in landen zoals India en Turkije. Losse zwarte thee kent een zeer lange geschiedenis en gaat ongeveer 5000 jaar terug in de tijd in China. China is namelijk de bakermat van de theecultuur. De mythische Chinese keizer Shen Nung zou de grote ontdekker van thee zijn geweest. Ruim 5000 jaar geleden viel namelijk een theeblad in een kopje heet water van de op dat moment slapende keizer van China. Toen deze wakker werd en een slok nam van zijn kopje water, bleek dit ook nog eens heerlijk te smaken. De keizer was meteen verkocht aan de smaak en geur waardoor hij de theebladeren aan het water bleef toevoegen. Op deze manier zou losse thee circa 5000 jaar geleden zijn ontstaan. Het theedrinken verspreidde zich daarna snel en niet lang na het eerste kopje thee van de keizer waren er in China talloze theetuinen en theeplantages te vinden. Het proces zelf omvat altijd de 5 basisstappen, namelijk het verflensen, rollen, kneden, fermenteren en het vuren.

Voor het maken van zwarte thee worden de geplukte blaadjes na verwelking volgens de orthodoxe methode flink gerold en gekneusd en krijgen vervolgens uitgebreid de tijd te fermenteren. Indien de blaadjes voldoende zijn verkleurd worden deze gedroogd in een oven. Zwarte thee is de thee die we traditioneel gewend zijn te drinken in het Westen, terwijl in het Oosten juist meer groene thee wordt gedronken.