Bijenbrood


Superfood

Bijenbrood is het stuifmeel dat door de bijen is opgeslagen in de raat, meestal rondom het broednest. Het opgeslagen stuifmeel ondergaat een gisting en is niet meer kiemkrachtig. Opgeslagen stuifmeel dat niet direct wordt gebruikt wordt afgedekt met een dun laagje honing en propolis.

 

Zo ontstaan er zeshoekige brokjes die licht verzuren en daarmee geconserveerd worden door de bijen. Stuifmeel die op deze wijze is opgeslagen, behoudt zijn voedingswaarde.

 

Het bijenbrood zit boordevol vitaminen en is een goede eiwitbron.  Het bevat ook, koolhydraten, vetten en vele mineralen (kalium, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zwavel, mangaan, silicium, koper) en aminozuren. De vitamines die in stuifmeel zitten komen ook terug in het bijenbrood zoals (B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (nicotinamide), B6 (pyridoxide), B8 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12), nicotinezuur, vitamine C (ascorbinezuur), pantoteenzuur, in mindere mate A (retinol), D (ergosterol) E (tocoferol), K (fytomenadion) en rutine). Deze samenstelling maakt bijenbrood een heel gezonde toevoeging aan de voeding.

 

Gunstige werking

De combinatie van verschillende biologisch actieve stoffen maakt bijenbrood werkzaam bij de preventie en behandeling van verschillende ziektes. Het hoge gehalte B-vitamines in bijenbrood is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, voor het functioneren van het zenuwstelsel en voor het stimuleren van de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
 

Dankzij de activerende werking van stuifmeel kunnen mensen met vermoeidheidsklachten baat hebben bij het gebruik van de korrels. Sporters gebruiken stuifmeelkorrels vaak om na inname gelijk meer energie en een groter uithoudingsvermogen te krijgen. Het innemen van bijenbrood kan de fysieke prestatie van sporters vergroten en bij ouderen de kwaliteit van leven verbeteren.

 

Bijenbrood & Hooikoorts

Omdat bijenbrood heel veel stuifmeel bevat, kan dit gebruikt worden tegen hooikoorts.

Wil je hooikoortsklachten verminderen?

Start dan met de inname van bijenbrood minimaal een maand voordat de klachten normaliter beginnen. Hierdoor bouwt het lichaam een immuunsysteem op en reageert het lichaam niet of minder op de pollen die vrijkomen tijdens de bloeitijd.

Mensen met een pollenallergie hebben vaak ook baat bij het gebruik van streekhoning, omdat de streekhoning miljoenen stuifmeelkorrels bevat die afkomstig zijn van de vegetatie uit de eigen regio.

Let op

Bij hoge uitzondering reageren sommige mensen allergisch op het gebruik van bijenpollen. Start daarom altijd voorzichtig met enkele korreltjes. Als je allergisch bent raden we het gebruik van bijenpollen af! Bijenpollen zijn geen geneesmiddelen en de mogelijke effecten zijn nog niet (allemaal) wetenschappelijk onderbouw