Propolis & Stuifmeel


Raadpleeg uw huisarts indien u specifieke klachten heeft!

 

PROPOLIS

Propolis wordt ook wel kithars genoemd en net zoals bij andere bijenproducten is het een samenspel van plantaardige en dierlijke componenten. De propolis heeft daarbij een vrij unieke samenstelling. Het bestaat uit een complexe mengeling van balsems, bijenwas, essentiele olien.

Daarnaast  worden door de bijen nog toegevoegd: stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavonoïden en een hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E en mineralen.

Wat is het nut van propolis?

Bomen gebruiken de harshoudende vloeistof, deze vormen de basis voor wondheling, ontsmetting en bescherming van schors en bloemknoppen. Bijen bewerken het plantaardige product, voegen eigen stoffen toe en gebruiken het eindproduct, de propolis, voor hun gezondheid. Het beschermt hun vochtige, warme, dichtbevolkte milieu tegen schimmels, ziekten en virussen.

Voor ons is het een nuttig, natuurlijk, middel voor behandeling van wond- en huidproblemen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het ook werkt ter verbetering van de algemene weerstand en positief inwerkt op de ingewanden.

Propolis is geen geneesmiddel, wel een nuttig hulpmiddel.

Hoe wordt propolis gemaakt?

De bijen verzamelen de grondstof op warme dagen, vanaf juni, en meestal tussen 10 en 16 uur omdat de harsen dan wat zachter zijn. Zij vinden dat op de schors, bladeren en knoppen van berk, populier, kastanje, wilg en naaldbomen. De bomen produceren die hars om zich te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De bijen kauwen de plantaardige massa los en voegen via de kaakklieren een oplossend middel toe. Het los gewerkte product wordt dan met de voorpoten bewerkt. Via de midden poten geven de bijen het door naar achter, waar het wordt opgeslagen in de korfjes op de achterpoten. De bijen gebruiken propolis onder andere voor de bescherming van hun woning. Eenmaal in de kast wordt de propolis doorgegeven aan de verwerkende bijen. Deze kneden het goedje , mengen het met, bijenwas, gefermenteerde pollen. Uiteindelijk is de propolis geschikt voor  aanbrengen waar nodig in het huis van de bijen. Elk spleetje wordt systematisch gedicht, een kunstwerk op zich. De afgewerkte propolis is een kleverige massa, geelbruin tot roodbruin van kleur. Eenmaal uitgehard wordt het donkerder en vrij hard. Het heeft een aparte aangename geur en vrij dominante smaak.

Waarvoor dient propolis ?

Al bij de Egyptenaren, de Grieken, de Romeinen en de Inca’s werd propolis gebruikt voor wonden en als medicijn. De oude Egyptenaren gebruikten het als balsem bij mummificatie. De moderne geneeskunde heeft het product lange tijd genegeerd, maar recentere onderzoeken hebben aangetoond dat propolis wel degelijk bacteriostatisch en schimmelwerend werkt. Propolis wordt al eeuwen gebruikt door de mens. Het is dodelijk voor diverse bacteriën

Hoe gebruik je propolis?

Over de positieve werking bij wonden en diverse huidproblemen bestaat geen twijfel. Net zoals bij honing is het een bewezen effect  bij wondheling. Als onderdeel van hoestsiroop is het een alternatief voor andere hulpmiddelen. Het remt ontstekingsreacties, beperkt de groei van schimmels. Daarnaast beperkt het jeuk. Propolis is een uniek product van bijen

 

 

STUIFMEEL of BIJENPOLLEN

Stuifmeel, ook wel bijenpollen genoemd, is afkomstig van de mannelijke kiemcellen van de bloem. Bijen verzamelen stuifmeel omdat het deel uitmaakt van hun voeding Bij het verzamelen van stuifmeel  bestuiven de bijen gelijktijdig de planten en dragen ze zo bij aan hun onderhoud en voortplanting. Het verzamelde stuifmeel wordt door de bijen bevochtigd met nectar en tot bolletjes gevormd, die ze vervolgens in de stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten naar de bijenkast vervoeren. De kleur van de bijenpollen varieert van wit tot zelfs zwart. Dit is afhankelijk van de kleur van de bloemen.

Oogsten van stuifmeel door de imker

Stuifmeel wordt door imkers geoogst met een stuifmeelval. Dit is een traliewerk aan de ingang van de bijenkast waar de werksterbijen doorheen gaan. De openingen van dit traliewerk zijn net groot genoeg voor de bijen. De klompjes stuifmeel vallen van hun pootjes en worden opgevangen in een bakje. Het is belangrijk dat de imker slechts maximaal 30% van al het stuifmeel oogst, om het bijenvolk niet in gevaar te brengen.

Bijenpollen zijn Rijk aan eiwitten

Stuifmeel bevat onder andere 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in bijenpollen aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K! Bijenpollen worden gebruikt in alternatieve geneeskunde omdat het door zijn hoog gehalte aan koolhydraten een opmerkelijke bron van energie is voor de werkbijen. Ze halen dit stuifmeel uit bloemen en voeden zich ermee gedurende hun hele leven. De korrels bevatten vooral veel proteïnen, de bouwstenen van het menselijk lichaam, die onmisbaar zijn de opbouw en groei van spieren en botten. Stuifmeelkorrels kunnen tevens in de behandeling van hooikoorts voorzien, om op die manier een resistentie op tegen hooikoorts op te bouwen.

Stuifmeel als voedingssupplement 

Voor je stuifmeel inneemt is het belangrijk te weten dat je niet allergisch bent. Om dit na te gaan kan je de eerste dag  slechts 30mg gebruiken, de tweede dag 50mg. Indien geen negatieve reacties optreden kan de volgende dagen de dosering verhoogd worden, van een theelepel tot een eetlepel ongeveer 10g. Kinderen hebben voldoende aan een halve lepel stuifmeel. Indien je twijfelt over allergieën kan je best eens langsgaan bij de huisarts. Bij baby’s jonger dan 12 maand is het af te raden om bijenproducten te geven. Ook mensen met een te hoge bloeddruk kunnen  beter geen pollen gebruiken. Tot slot kunnen zwangere vrouwen eerst hun arts raadplegen alvorens eender welke vorm van voedingssupplementen te nemen.

Hoe innemen?

Voor een optimale benutting door het lichaam moeten pollen altijd op een nuchtere maag genomen worden. Het beste worden pollen opgenomen in het bloed wanneer je ze inneemt met yoghurt, karnemelk of in een smoothie. Beter is niet te kauwen op de pollen, omdat ze dan een erg bittere smaak afgeven. Heb je moeite met de intensieve, aparte smaak van stuifmeel kan je het ook met een beetje honing, yoghurt, kwark, of fruitsap innemen. 

Dosering

Twee koffielepels per dag, bij voorkeur ‘s ochtends. Bij een intensieve kuur van 2 tot 3 weken maximaal 3 koffielepels per dag U kunt het ook het hele jaar gebruiken voor weerstand en energie. Wel is het dan van belang, dat u iedere dag de bijenpollen inneemt. Anders heeft u geen voordeel  van deze pollen om u weerstand te verhogen.